Mobile Application Development Challenges and Solutions

If you are planning to develop a mobile application, your focus should be much more on ‘what not to do’ than on ‘what to do’. There are a number of obstacles encountered by mobile application developers every time they start working on a new mobile application.

In this write, we highlight the 10 largest obstacles and how you could conquer them.

1. Creating Apps which Get Noticed: There’s enormous competitors in the mobile app market and in all honesty, it’s quite crowded. Therefore, there’s a constant pressure to develop applications which obtain discovered. After all, you do not intend to get shed.

Solution: Create an app which looks wonderful. Include graphics, usable functions, and user-friendly design. Focused on offering a healthy and balanced experience. Take cues from effective applications in your niche to understand what clicks with individuals. Answer the complying with questions, and you’ll recognize if your concept could crack right into this open market.

  • Which is my target team?
  • What is the intention of the app?
  • Which function does the app have?
  • Is the app absolutely new or does it boost an existing one or is it an add-on etc.? (Analyze the technology level, do some research study!).
  • Exists a market for the app? (Do a competitor and/or benchmark analysis or user study!).
  • What will be the price of the app? (Analyze the earnings!).
  • Where will the app be offered? (Selling by means of one of the most preferred app shops or through added stations and other/own web sites?).
  • What is it that I am offering and no one has provided prior to?

 

2. Getting the App Funded: Now that you have an awesome app idea, how do you get it moneyed? Depending upon the nature of the app, the cost of development can be anywhere from $3,000 to $150,000. How do you get the cash?

Solution: Before you meet the appropriate financiers, there are several methods you could elevate funds. Approach your social circle, obtain financings, ask good friends and loved ones and try to find joint endeavor companies which invest in such applications. You could also attempt crowdfunding– systems like Kickstarter and AppBackr are wonderful starting points. App contests can also be the way to go if you have a winning idea in mind.

3. Taking care of the Screen: Users have various devices with different screen dimensions. And creating just for the most recent platform is a big no-no. So the obstacle is to produce an app which can encounter as lots of devices as feasible. Numerous mobile platforms have various constraints based upon display dimensions, OS demands, embedded technologies, pixel intensities etc. Nevertheless, it’s not only concerning the devices. You need to think about the OS too. iOS, Android and Windows– each of these 3 primary systems has its own UI things and patterns. So be prepared for some bug dealing with every once in a while.

Solution: Responsive Design. It provides displays a lot more liquidity and hence can be adjusted to match various layouts and various screen dimensions. Facebook is a wonderful instance.
To handle technological OS problems, having a noticeable testing phase helps. Releasing a beta version of the app is also recommended.

4. Making the App Interactive: Interactions are just as crucial as responsive design. Cell phone today are laden with modern sensing units, therefore offering a plethora of opportunities. So make the most of these sensors! Developing interactions, nonetheless, is lengthy and can be a challenge to manage throughout the design stage.

Solution: Consider communications well ahead of time to save time throughout the design stage. And go for a detailed app encounter. Do not limit on your own to touch and swipe actions. Use switches with numerous click options and consider overlays to display extra information. Bring much more tangible communications like entitling, shaking and flipping into play, which permit the app to respond to position, direction and environment of the device and trigger some action.

5. Maintaining it Simple and Clear: An app that makes users believe isn’t a good app. The challenge is to design an application which is self-explanatory. Yet keep in mind that if the performance of the app is clear to you (the developer), it isn’t really always clear to the individuals as well.

Solution: The trick is to use a straightforward and clear structure and offer brief guidelines, tutorials and so on clarifying what should be done and how. You might use thumbnails and icons to show information in a compact fashion. However, see to it these symbols correspond to the native UI elements of each OS. You could describe the UI guidelines provided by systems like Android, Apple iOS and Windows to chose UI patterns users are currently familiarized with.

6. It’s Performance vs Battery Life: Besides, design and interaction, app performance and battery consumption are also important elements of mobile app development. The challenge is to design a well-performing, bug-free app which operates on minimum possible battery. Performance, nevertheless, is solely taken into consideration to be a development feature and hence dealt with late during the design phase. Plus, various users view app performance in a different way. And then there are the devices. The app could operate well on the latest device, yet a bunch of users are still running on older devices. A lot of pictures or visual effects, flooding the cache, or using integrated sensors may interfere with the performance of your application on older variations.

Solution: Make certain the development group belongs of the prototyping initiatives. Besides, established a beta version to run test cases with test users to stay clear of any type of performance difficulty in the final version.

7. Mobile Content Management: The demand for mobile app content is ever expanding. The call of the hour is to include abundant content– videos, photos, computer animations and so on. However, the performance falls short of wireless networks and regular connection drops make it challenging to provide trusted yet rich material that eats a bunch of data transfer. Besides, app establishments like Google Play need you to bundle all your abundant material into monolithic expansion documents. This suggests whenever you wish to update your material, you have to launch a new version of the app.

Solution: Mobile content management solutions. There are different systems out there which focused on streamlining content management for mobiles. They aid in optimizing bandwidth usage and delivering content reliably. Outdoor, MobileIron and AirWatch are some examples.

8. Associating with the user: The mobile app market is transforming rapidly. Technology and imagination have actually made this ecological community very energetic. Hence connecting with the users is essential. And no, it is not nearly the attributes you consist of in the app.

Solution: Make a good first impression. This is necessary to all partnerships. The key is to make your individuals feel comfy. Think beyond user-friendly design and interactive features. Give them an identifiable design, shades and logos engraved in their memories, or normal typefaces. You might even take a look at your competitor’s app– not to copy the design or circulation, however to see what users discover fascinating and create something special on the very same lines. Besides, it is very important to be there for the users consistently. Hear their responses, pay attention to the tiniest concerns, say thanks to the ones which find them, and supply immediate aid. This is the vital to winning satisfied and devoted individuals.

9. Promoting and Marketing the App: It’s a motto that most developers uncommitted about marketing their applications. Nevertheless, it’s not real. There are a number of obstacles which developers encounter while taking their applications to the marketplace. The bottleneck competition, limited timelines and lack of right systems push developers into keeping app advertising and marketing on the back burner.

Solution: A successful app has to do with 90 % marketing and 10 % development. So look for the right tools and systems which can streamline marketing for you. AppTamin, AppScend, MobileDevHQ, and Smore are some tools you need to take a look at. Besides, you can take assistance from experts, some who has actually the required encounter and experience in advertising and marketing mobile apps.

10. Lack of Transparency by App Stores: How your app will make out depends partially on the app store you are sending it to. Nonetheless, app establishments typically aren’t 100 % transparent. There is no way of understanding the market size for various categories or which group is trending internationally. In shorts, is there a market for the app you are developing? If indeed, where is it? Without understanding such standard facts you could just depend on your gut impulses to market the app.

Solution: The only way out is to research studio. Look at the reports released by various app stores. Based on the data you could obtain a quote of where and why your app is most likely to sell.

Post a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *